Інформаційно-виховний захід до 28 вересня-всесвітнього дня боротьби зі сказом

Починаючи з 2007 року, 28 вересня у світі  відзначається День боротьби зі сказом. Саме цього дня у 1895 році помер Луї Пастер, який винайшов для людства вакцину проти сказу, тим самим врятувавши від неминучої смерті мільйони покусаних скаженими тваринами. На сьогодні сказ реєструється у майже 115 країнах світу.

Сказ вперше згадується давньогрецькими  й давньоримськими вченими: Демокрітом, Аристотелем, Цельсієм та Галеном.

Інфекційні властивості слини при сказі собак  експериментально довели лише в XIX ст. Цінке , Грунер і Зальм, у травоїдних – Берндт , у людини – Мажанді. В. Бабеш  та А. Негрі відкрили у нейронах головного мозку хворих тварин наявність специфічних включень. Луї  Пастер французький вчений розробив першу антирабічну вакцину у 1885 році.

Сьогодні ж вакцина для лікування сказу успішно застосовується у всіх країнах світу.

В рамках інформаційної компанії студенти 314 групи під керівництвом викладача дисципліни «Медсестринство в інфектології» Анни Кочергіної провели інформаційно-виховний захід «28 вересня – всесвітній день боротьби зі сказом. Збережи своє здоров`я !»

Джерелом захворювання можуть бути як дикі та і домашні тварини. Найбільшу небезпеку становлять бродячі тварини. На сьогодні природні осередки сказу реєструються у всіх областях України. Механізм  передачі-контактний, шлях передачі-рановий. Людина заражається при укусах скаженою твариною або при попаданні її слини на пошкоджену шкіру та слизові оболонки, рідше — при знятті шкіри з трупів скажених тварин, особливо лисиць.

Велика увага приділяється заходам профілактики сказу, включаючи санітарно-просвітню роботу. Студенти групи 314 розробили санітарні бюлетені, пам`ятки, в яких містилась інформація щодо шляхів зараження, клінічного перебігу та основних заходів профілактики захворювання.

Давнє правило: «Хворобу легше попередити, ніж лікувати» — актуальне і зараз.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.