МІНДОВГ: Засновник Литви, чи відроджувач Русі?

Останні язичники Європи, чи найпрогресивніший та найвіротерпиміший народ свого часу? Автори імперії, від Балтики до Чорного моря, чи лише невеличкий Богом забутий народ на її північно-західних рубежах? Спадкоємці Києво-Руської державності, чи поработителі земель Давніх Русів?
Ми звикли сприймати історичний процес, та події минулого, через чорно-білу призму — призму чогось або позитивного, або негативного. В історії ми бачимо лише знакові події та діячів, розглядаючи їх, як правило, в контексті власних бачень, переконань та світогляду, який притаманний конкретній людині, в конкретний проміжок часу.
І сприйняття постаті першого литовського князя Міндовга тому є чудовою демонстрацією.
Розглядаючи історію України, ми часто забуваємо литовську її добу, розглядаючи її як щось чуже та чужорідне. Втім, звернімо увагу на процес народження самого Великого князівства. Упродовж XII–XIV ст. синкретичним шляхом з балтських племен литовців та жемайтів і руських удільних князівств земель сучасної Білорусі, було народжено унікальну синкретичну конструкцію – ВКЛ. Це історія зустрічі протодержавницьких форм суспільного устрою, у якого були князівські роди та сильна мілітарна структура, та регіону з розвинутими інститутами влади, проте із вгасаючими династіями, в умовах зовнішньої загрози. І у витоків цього складного процесу стояла людина, імʼя якої — Міндовг. І саме постаті цього правителя, а також процесам, що відбувались за його безпосередньою участю, присвячене це відео, авторства викладача ЦК гуманітарних та соціально-економічних дисциплін Захарченка Максима Геннадійовича.

Один комментарий к “МІНДОВГ: Засновник Литви, чи відроджувач Русі?”

  1. Шановний Максиме Геннадійовичу! ВІТАЮ ВАС! ЯК ЗДОРОВО! ЦЕ-ОДИН з НАЙКРАЩИХ УРОКІВ ІСТОРІЇ!!! Просто СУПЕР! Щиро бажаю Вам успіхів. З повагою, Підгорна Оксана Михайлівна.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.